Monday, July 21, 2014

Ramadhan kareem..


Allahu akram..

Alhamdulillah..bertambah lagi satu hari kita berpuasa di bulan mulia ni..hari ni dah masuk fasa terakhir Ramadhan..
Aku rasa cepat sungguh Ramadhan berlalu tahun ni..
Tup2 dah nak raya pun next week..

Tahun ni anak2 dah besar sikit..maka perjalanan sahur agak mudah..
Rutin harian aku hari2 start kul 4.30am..tp snooze punya snooze..selalunya kul 5am jugak la baru aku masuk dapur..hihii..
Kebiasaan hari bekerja..bangun2 tu,aku mandi siap2 dulu then baru turun siapkan makan..
Bukan apa..nak mengejar nak keluar awal ke ofis..
Almaklum la..bulan puasa ni,traffic super duper jem..
Daripada aku nk menghadap jem tu n stress pagi2..maka ada baiknyalah aku sendiri yang keluar awal pegi keje..
Kadang2 sebelum kul 7am dah sampai ofis..hehe..n yg bestnya jugak..parking boleh pilih sesuka hati mana nak letak..ngehhhh..hehe..

Tapi tu masa awal2 Ramadhan la..koi lama koi lambat aku kuar rumah..terbabas gak le late 2kali bulan ni..huhuu..

Bulan puasa ni,waktu kerja aku adalah WP1 iaitu 7.30am-4.30pm..
Mmg tiap kali datangnya bulan puasa,aku akan tukar time kerja..
Sebab aku penah rasa WP2 masa bulan puasa ni..MasyaAllah..jem masa nak balik keje tu..bole bikin penat..

Dan alhamdulillah..selama bulan puasa ni,sekali je aku jejak bazar Ramadhan..itu pun sbb en.rahie teringin nak makan laksa..masa tu suami aku ni tengah demam..so layankan jela..tapi balik dr param tu,aku still masak nasi mcm biasa utk habuan aku berbuka n sahur jugak..

Last week kami balik kampung sambung cuti nuzul quran..nikmatnya x terkata tatkala berbuka dengan orang2 yg kita sayang..sempat jugak aku ziarah pusara arwah abah..
Tiap kali di kuburan,automatik kita akan terfikir tentang mati..Allah..masa kita entahkan bila..entah cukup atau tak bekalan yang nak dibawa.. :'(

Hampir tiap hari dengar berita orang meninggal..
Sabtu lepas rakan sekerja en.rahie meninggal akibat kemalangan..anak2 arwah kecik2 lagi baya irfan n irsyad..
Sedara muslim kita di gaza dan syria juga tak ketinggalan..
Kadang2 mereka bersahur di dunia,tapi berbuka di alam yg kekal abadi..MasyaAllah..
Kuat betul hati mereka kat sana..

Berita mengenai MH17 jugak menggemparkan semua..
Memori terhadap MH370 pun belum hilang lagi,ditambah dengan nahas terbaru ni..
MasyaAllah..banyak betul dugaan dan ujian yang Allah berikan kepada kita..
Mungkin Dia ingin kita semua lebih dekat lagi denganNya..

Aku harapkan Ramadhan kali ni menjadikan kita orang yang lebih baik..
Semoga segala amalan kita juga diterima oleh Allah..
Misi mencari Lallatul Qadr juga  jangan dilupa..peluang masih terbuka luas..
Mana tahu rezeki kita tahun ni dapat berjumpa dengan malam yang lebih baik dari seribu bulan.. :)

Okla..setakat ni dulu coretan ringkas daripada aku..
Salam Ramadhan untuk semua..
Assalamualaikum... :)
Sumber : En. Google..



1 comment: